Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
champagne ellner
Allt om Vin» Okategoriserade artiklar om vin

»  De eleganta roséchampagnerna

De eleganta roséchampagnerna

De eleganta roséchampagnerna

Rosa champagne verkar bara bli bättre och bättre och nu kommer den på bredare front. Men kan de konkurrera med Prosecco, Cava och andra sparklingviner i rosa?

Efter tider då många vinexperter rynkat näsan när det gäller kvaliteten på rosa champagne som fått träda lite i skymundan för traditionella champagnerna. Men inget säger väl egentligen att en champagne i rosa bör vara sämre?

Idag är utbudet när det gäller roséchampagne större än någonsin och även beryktade champagnehus visar nu upp sina champagner i färger från bleka laxrosa nyanser till mörkare rubin -, koppar – och tegelröda färger. Rosa har en blivit större hit och nu finns det många seriösa mousserande champagner att välja på. Ett vin bör kanske inte vara bedömas utifrån sitt utseende och roséerna från Champagne är exceptionella. Är du en rosa diggare har vi några tips som vi tycker att du bör prova!

De eleganta roséchampagnerna

Redan på 1700-talet …

Roséchampagne uppfanns av Maison Ruinart 1764, men det var först i slutet av 1900-talet som handeln med roséerna tog fart.

Att tillverka roséchampagne sker oftast antingen genom en blandning av vin från gröna druvor, som Chardonnay som blandas med röda druvor, som Pinot Noir och Pinot Meunie och låta druvskalen macerera med musten under en tid. Det frigör en rad smaker med rik och unik kraft samt den fina rosa färgen. Ju länge skalen från druvorna får ligga i musten, ju starkare rosa färg. Men man kan även tillsätta ett stilla rött vin i musten, den så kallade saignée-metoden så att vinet får en rosa färg. Distriktet champagne är det enda distriktet där det är tillåtet att göra roséchampagne genom att blanda rött och vitt vin. Vilken metod som är bäst råder det förstås delade meningar om.

Alla rosé champagner är unika, smakrika, och karaktärsfulla, och varje vingård har sin idé om hur deras vin ska smaka och vilka druvor de vill använda

Champagne görs huvudsakligen av druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Meunier, men fyra andra sorter är också godkända enligt reglerna för detta AOC-område: Arbane, Petit Meslier, Pinot Blanc och Pinot Gris. Men dessa druvor används mer sällan.

Kort kan man sammanfatta kategorin roséchampagne så här:

Färg: Den rosa färgen kommer från pigmenten i skalen på svarta druvor.

Produktionsmetoder:

Blandning: En liten mängd stilla rött vin tillsätts till blandningen.

Saignée: Juicen får stå med druvskalen under en kort period för att extrahera färg och smak.

En non-vintage Champagne (ej årgångschampagne) ligger i minst 1 år på sin jästfällning innan degorgering. Följt av minst tre månader på flaska.

Druvor: Pinot Noir och Pinot Meunier är de primära blå druvorna som används då tillsammans med Chardonnay.

Smakprofil: Roséchampagner är oftast fruktiga av röda bär till exempel jordgubbar, hallon, körsbär samt med inslag av citrus och blommiga aromer samt rika aromatiska toner av kryddor, bröd/jäst och de har en fin balanserad syra.

Matkombinationer:

Roséchampagne passar bra till en mängd olika rätter, skaldjur, sushi, lax, skaldjur, grillad kyckling, kallskuret som carpaccio ost, gärna potatischips och pommes fritt, olika bakverk och lättare desserter.

De eleganta roséchampagnerna

Våra bästatips – roséchampagner!

På Systembolaget finns idag 146 roséchampagner (av olika volym från 375 ml till 1,5 liter), Här är några av våra bästa och smakfullaste förslag på roséchampagner i helflaskor och inom olika priskategorier:

Beaumont des Crayères Grand Rosé / nr 50957 – 349 kr

Mineralisk, frisk och mångsidig roséchampagne från producenten och kooperativet Beaumont des Crayères i Epernay. Smakar av röda bär och äpplen, kex och apelsinskal.

André Clouet Brut Rosé / nr 77253 – 469:-

Mycket frisk champagne av producenten André Clouet från 1700 talet som smakar sommarbär, kexchoklad och blodapelsin och den har en fin syra.

Leclerc Briant Champagne Rosé / nr 7583 – 589:-

Från producenten Leclerc Briant i Epernay kommer denna eleganta och friska roséchampagne som smakar persika och sommarbär men även av nougat och jästiga inslag av bröd.

Moët & Chandon Rosé Impérial / nr 7598 – 619:-

Med friska toner av bland annat sommarbär, persika och croissant produceras denna sprudliga rosé av Moët & Chandon. Fin syra och mycket frisk och lyxig champagne.

Frågor och Svar

Kanske för att roséchampagne känns kanske liter mer lyxig och uppskattad för sin färg.

Den passar bra till nästan allt eftersom det ligger mitt i smakprofilen. Det är inte lika tungt som ett rött eller lika lätt som ett vitt. Och mångsidigt.

Rosé är ett uppfriskande och perfekt för varma vår- och sommardagar. Den är både lätt oh frisk, aldrig tung eller överväldigande.

Alt från mjuka ostar som Brie och Camembert, men även getostar och hårdostar som Gruyère, Comté och lagrad, salt Parmesan.

Roséchampagne kommer ju enbart från franska regionen Champagne med sina strikta kvalitetskrav och regler om druvor och lagring så den har blivit synonym med fest, friande och lyx.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar