- Rosé ska man dricka på sommaren.
Ok, men vad gör man de övriga nio månaderna? Ska man gå miste om goda och populära favoritviner stora delar av året? - Champagne är för speciella tillfällen
- Mousserande vin och Champagne kan drickas när som helst. Och visst är det värt att njuta av ett bubbligt vin även om det inte är fest?
- Fråga inte om vinet när du är på restaurang
Många är lite rädda för att be en sommelier om råd och för att verka okunniga. Om vinlistan ser förvirrande ut så dra dig inte för att fråga en sommelier som kan hjälpa dig att välja ett gott vin till maten. - Dyrt vin är bättre
Bra vinexperter låter sig inte luras av dyra priser. Det handlar alltid m hur vinet smakar och om det är välbalanserat. - Ekologiskt vin innehåller inte sulfiter
Ibland står det till och med på etiketten. Men låt dig inte luras. Även ekologiskt vin innehåller sulfiter och andra tillsatser, även om det är i mindre mängder. - Vinet blir bättre om det lagras
Nej, det flesta viner som står på disken är faktiskt viner som är redo att drickas eller kan lagras några månader. Det är bara de speciella viner som ska lagras en länge period som några år, men recensenterna brukar avisera det i tidningen. - Inte dricka vin förrän klockan fem
Aldrig hört talas om champagnefrukost? Klockan fem har blivit en socialt acceptabel tid att hälla upp ett glas vin, men alkoholen du dricker kommer att absorberas av maten du äter till och komma ut ur kroppen genom svett, saliv, urin eller andningen. Inte köra bil dock! - Söta viner innehåller mycket socker
Nej, helt fel. Sötman kommer från jäsningen av druvorna och varierar med olika tider för jäsning. - Vinet kan lufta när man drar ur korken
Att bara dra ur korken och låta vinet stå i flaskan tillför inte så mycket luft. Det är bättre att dekantera och hälla över på en karaff eller slå upp vinet i glasen. - Man kan inte spara en öppnad flaska till nästa dag
Jodå, man kan visst spara vinet utan problem en dag eller några dagar. Sätt i korken och förvara vinet i kylskåpet. 4. Man får lättare huvudvärk av mörk än ljus alkohol. - Massproducerade viner från stora producenter
- Så är det inte. Många tänker inte på att stora vinproducenter ofta har bättre resurser och moderna anläggningar för att framställa bra vin. Stora producenter kan alltså också tillverka kvalitetsviner.
- Dricker man blandat vitt och rött vin får man baksmälla
Det är mängden alkohol som gör att man blir bakfull och här reagerar alla olika. Det som kroppen också kan reagera på är de tillsatser som finns i vin. Det är alltså inte alkoholen i sig som är den främsta orsaken till att man känner sig dålig.

13 skrönor om vin som är helt felaktiga
Jeanette Gardner | 28 november 2013
Frågor och Svar
Man säger att man ska dricka rosé på sommaren.
En vanlig skröna säger att champagne är för speciella tillfällen.
En vanlig skröna säger att ekologiskt vin inte innehåller sulfiter, men det stämmer inte.
En vanlig skröna säger att dyrt vin är bättre, men det handlar egentligen om hur vinet smakar och är balanserat.
En vanlig skröna säger att man inte kan spara en öppnad flaska vin till nästa dag, men det går faktiskt bra att göra det.
Vill du ha vårt nyhetsbrev?
Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.
Kommentarer
Inga kommentarer ännu.
Lämna ett svar
Din e-postadress kommer inte publiceras.
Fler artiklar
Experten tipsar: Rött vin till laxExperten tipsar: Vin till laxExperten tipsar: Rött vin till fiskTips på rött vin till oxfiléExperten tipsar: Vin till räkor och skaldjurPerfekt vin till din pastaExperten tipsar: Vin till skaldjurDe bästa vita vinerna när risotto står på menynExperten tipsar: vin till lammVin till fisk: en nybörjarguide
Naturvin – vad vill vi veta?När skördar man vindruvor?Allt du behöver veta om vitt vins hållbarhetBrunello di Montalcino – Toscanas stolthetExakt vad är ett DOCG-vin från Italien?Jura har aldrig varit så trendigt som det är idag!Champagne i tid och otid – dock vid rätt temperaturKalorisnålt vitt vin för gemene manVad är skillnaden mellan Gamla och Nya Världens viner?Hur många kalorier innehåller rosévin?
Vill du börja med att samla på viner?Är du nybörjare på vin?Så tillverkas vin (steg för steg)Vinprovning hemma – tips och ideérAmarone: vilka druvor används i det berömda italienska vinet ?Åh nej, nu gick korken av!Vad är egentligen terroir?Läs allt om Chianti Classico – ett vinområde i hjärtat av ToscanaSå blandar du den perfekta sangrianVad är Brut Champagne?
Moscato d’Asti & goda vintips!Fiffigt tips: Sätt en sked i champagnen!Har du fått kork i vinet?Makalös mat att äta till AmaroneExperten tipsar: Olika sorter av torrt vitt vinFinns det ett perfekt vin att servera till hummer?Utmärkta vintips till asiatisk matVarför är Bourgogneviner så speciella?Vintips till indisk matDe bästa rödvinssorterna till rödvinssås