Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
champagne ellner
Allt om Vin» Vin Fakta

»  Vi vill ha fler vita viner ….

Vi vill ha fler vita viner ….

Vi vill ha fler vita viner ….

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 23 oktober 2025

En växande trend detta år är att vinkonsumenter letar efter uppfriskande, lättare stilar, oavsett årstid eller tillfälle.

Tänk att vita viner har blivit hur trendiga som helst i år och säsongsbetonade viner har helt plötsligt blivit rikare, fått mer kropp och hittat druvor som vi inte ens visste fanns.

Vad kul att vi börjat inse att vita viner faktiskt fungerar utmärkt även under de kallare månaderna – vita viner kan vi se inför varje tillfälle. En ny era och det är för oss vitvins-fans. Och producenterna världen över parerar våra önskemål med en produktion av ett ökande utbud av vita vinstilar, druvor och sorter. Och att hjälpa konsumenterna att känna sig som en del av processen är ett vinnande koncept genom att berätta en historia om människorna bakom vinet, vingården, druvan och terroiren.

Viktigt för att konsumenterna ska kunna njuta av vita viner när som helst och till vilken måltid som helst. Och det var ju det vinnande strået för de röda vinerna…

Vi vill ha fler vita viner ….

Regioner och producenter som tidigare fokuserat på röda viner kan ha fått tänka om under det senaste året och vita viner har blivit en bländande ljuspunkt för branschen. Till och med Spanien och Portugal har börjat lansera ett bra lokalt utbud av vita viner med lägre alkoholhalt.

Vad vi vill dricka

Det man ser detta är flera trender. Att denna moderna livsstilstrend för friskare, lättare viner har något att göra med det hela är ju självklart. Vi ersatte ’fräschhet’ med ’saltstänk’ och har fått en preferens för aromatiska, mer komplexa, fruktiga viner med lite mer ovanliga druvor som Viognier eller Torrontés. Nys vinregioner och lyfter fram produktionstekniker lyfter varje druvas karaktär. Helt plötsligt hittar vi en symfoni av smaker och aromer som vi inte känt tidigare. Och medan uppfriskande, mineraliska, vita viner är perfekta på sommaren så fungerar mer texturerade vita viner alldeles utmärkt även under de kallare månaderna.

Förändringarna ser vi i försäljningen av vita viner. Mer än 750 miljoner nioliterslådor vitt vin konsumerade under 2024, en hälsosammare tillväxtnivå än vad som förutspås för röda viner. Och enligt den globala dryckesanalytikern IWSR är det särskilt den yngre generationen som riktar in sig på vita viner.

Vi vill ha fler vita viner ….

Textur, spänning och nya grepp

Några trender som påverkar är:

Tänk dig bara vita viner från ett rödvinsland som Chile… med alla intressanta jordmånskompositioner som marina terrasser, granit, kalciumkarbonat, silt, m.m. som gjort det möjligt att erbjuda mer komplexa och aromatiska vita viner. Intressant! Det fokuseras på jästfällning för en komplex must och vi konsumenter njuter med fantastiska smaker och djup. Lägre alkoholhalten påverkar också balansen och skapar mer aromatiska och uttrycksfulla viner som inte tunga.

Den absoluta bästa är när man får ett vitt vin med en nypa saltstänk. ’Salthalt’ har gjort succé och berättar om vingårdar närmare hav och vatten med salta vindar och närbelägna ostronodlingar men som också strör krossade musselskal över sina vinrötter för att stoppa ogräs.

Blir du också lite tokig om du hittar ett nytt vin, från en ny vinregion och gjort på en druva om du aldrig hört talas om? Lokala ’revival’ druvor ger förstås exklusivitet … den blommiga Malvasia, den aromatiska, komplexa Viognier är gamla godbitar men nya angreppsresistenta hybrider och okända vita druvsorter som Defensor, en druva som ännu inte har godkänts är bara en av de många kommande druvorna.

vita viner - chardonnay igen

Utvecklingen går framåt. I dessa tider återföds Chardonnay för hundrade gången och den mest konsumerade vitvinsdruvan globalt som man göra mycket gott med. Producenter omprövar fatlagring så glöm att vi inte vill ha smöriga, fatlagrade Chardonnayer.

Det är också tufft för producenterna att fler certifierade ekologiska viner av ekologisk druvodling för lättare, renare och mer hälsomedvetna val med det kräver också extremt noggrann vinifiering och mikrobiologisk kontroll.

Modernare kök och fusionsrätter driver denna förändring och uppmuntrar till större mångfald i kombinationer av vita viner. Restauranger ser en trend från maffiga huvudrätter till mindre rätter – att prova flera samtidig, där ingredienser och kryddor spelar en större roll än tidigare.

Föregångslandet, de franska rödvinsregionerna, inte enbartBourgogne utvecklar sitt vita vinutbud alltmer mot exklusivare finviner som hyllas internationellt, vi pratar Rhône, Loire, Jura….

I stora hela en superspännande utveckling för oss vitvinsdiggare!

Frågor och Svar

Chenin Blanc, Riesling, Pinot Grigio/Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Chardonnay.

I Frankrike märks Chardonnay vanligtvis som Chablis, Meursault eller Pouilly-Fuissé. Dessa viner visar den unika terroiren på varje plats och ger bra varierande tolkningar av druvan.

20 minuters-regeln gäller: Har du det vita vinet i kylskåpet hela dagen, så ta ut det 20 minuter innan gästerna anländer så att det är redo att dricka.

Generellt sett trivs lättare, sötare eller bubbliga viner i svalare temperaturer, medan fylligare, fruktigare och komplexa viner smakar bättre någon grad varmare.

Om du letar efter ett vitt vin med lite mer sting så välj en aromatisk Chardonnay, men om du är mer förtjust i krispigt, syrligt och uppfriskande så välj en Pinot Grigio.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar