Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
champagne ellner
Allt om Vin» Vin & Mat

»  ”Kräftor kräva dessa drycker”

”Kräftor kräva dessa drycker”

”Kräftor kräva dessa drycker”

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 06 augusti 2025

Vin eller öl till kräftor? Vad ska man servera till kräftor med alla smaskiga tillbehör som vi älskar? Vi ger dig några förslag på hur du kan tänka…

Är du också en av dem som längtar till kräftpremiären som infaller idag den 6 augusti?

Den första onsdagen i augusti varje år markerar starten för kräftfisket som brukar pågå ända till slutet av september. Redan under 1500-talet åt man inte kräftor, även om man inte direkt hade kräftskivor som vi har idag. Det var inte förrän på 1800-talet som det blev populärt att äta kalla kräftor i spad och fest man kallade för ’kräftsupen’. Lite trist om man tänker på att firandet egentligen blev ett sätt för att tacka av sommaren och välkomna hösten.

Dom vinälskare undrar du kanske om man kan servera ett gott vin i stället för öl till kräftorna. Det är inte alltid lätt att matcha en välfylld skaldjurstallrik överhuvudtaget. Oavsett om det handlar om kräftor, ostron, räkor, musslor… så gäller det att hitta ett passande vin.

För de sanna skaldjursälskarna är kräftor – och nubben, när man tar en sådan – i kombination med en starköl givetvis både en perfekt matchning och en tradition.  Eftersom allt från kräftor och tillbehör kan vara lite kryddat, tänker du kanske på en tuffare öl som pilsner och en lätt lager med en viss beska för att balansera den piggare kicken från en saftig kräfta.  

Men ett vin då? Fungerar det egentligen?

Vi rekommenderar att du behöver hitta ett rätt vin som matchar din smakprofil. Här är några vinförslag att gå igenom innan du går vidare till dina favoritkräftor…

”Kräftor kräva dessa drycker”

Ett mineraliskt, hög syra – och citron…

Ett mineraliskt vin är nog det viktigaste för en härlig kombination med kräftor som ju tillagas med mycket dill. Och ja, då självklart välja ett vitt, mineraliskt vin. Den bästa vinkombinationen är att välja ett aromatiskt vitt vin med stark syra och som är uppfriskande och som balanserar de ganska fylliga, salta smakerna. Bra vinkombinationer är då Sauvignon Blanc, Riesling, Chablis eller Albariño – vi har gjort en 5 i topp-lista och då tittar vi främst på druvor som skapar vinet. Då leta på systembolagslistan efter dessa druvor:

5 i topp-lista till kräftor

1.Sauvignon Blanc

På odelad första plats hamnar en Sauvignon Blanc med örtiga toner och stark syrlighet, ett vin som skär igenom alla fylliga tillbehörsrätter som man väljer till kräftor som till exempel en fyllig, fet och krämig Västerbottenpaj men även fint kompletterar kräftornas smaker och dillen.

2.Chablis

Jodå, en Chardonnay passar alltid, men inte vilken som helst, utan välj gärna en fransk Chablis, med som har en karakteristisk krispighet och kalkstensdriven mineralitet. Ett Chablisvin, är oftast inte ett fatlagrat vin, utan jäser och lagras i rostfria ståltankar, därav den aromatiska profilen och friska syran, mineraliskt gott med citrusnoter och örtiga karaktär till kräftan.

”Kräftor kräva dessa drycker”

3.Riesling

Underbara, aromatiska rieslingviner med fin mineralitet står emot kräftornas fyllighet, oavsett om du väljer att äta kräftorna enbart med citron eller med en sås so aioli. In smak gäller: både torra och halvtorra Riesling fungerar bra eftersom mineralitet och bra syra passar de sala och kryddiga smakerna.

4.Champagne

En torr champagne, en Brut, erbjuder en sofistikerad kombination till kräftorna. Även en torr champagne har hög syra och mineralitet. Kombon socker och kräftor är inte den bästa matchningen eftersom det inte förstärker kräftans sötma alls, det bir bara sött. En torr champagne har en låg nivå av restsocker och en snygg smakprofil eftersom en champagne alltid känns frisk och uppfriskande och med sina fruktiga och blommiga smaker passar den perfekt, oavsett vilket skaldjur man väljer.

5.andra mousserande viner

Javisst, om du föredrar bubblor så kan du välja Prosecco eller ett torrt annat uppfriskande sparkling vin. Prova gärna ett mousserande och torrt rosévin av något slag med fruktiga och blommiga toner.

Frågor och Svar

Den tasmanska jättekräftan är världens största kräfta. De kan bli över 80 centimeter långa och väga upp till cirka 6 kg.

Lätta, krispiga och ofta lite beska öl som pilsner och lager, Saison eftersom de är fruktiga, fruktiga och uppfriskande suröl passar bra ihop med kräftkok.

Vin och öl blir ju perfekt, men det betyder inte att du måste skippa varken rom eller vodka, Tequila, gin eller whisky – för att inte tala om nubben.

Alla med mineraliska karaktär: exempelvis Pinot Grigio, Chenin Blanc, Muscadet, grekiska Assyrtiko eller Grüner Veltliner….

Med tiden märker man att alkoholfria drycker både blivit bättre och nu finns i ett bra utbud. Prova citrusbaserade drycker som lemonader och limeläsk osv. Iste fungerar också, svart och grönt te som har toner av lime, citron, mynta eller andra naturliga smaker, ingefärsdryck av eller annat slag passar också bra som ginger ale.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar