Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
champagne ellner
Allt om Vin» Vin & Mat

»  Smörstekt pilgrimsmussla & en Chardonnay

Smörstekt pilgrimsmussla & en Chardonnay

Smörstekt pilgrimsmussla & en Chardonnay

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 03 augusti 2018

Färsk pilgrimsmussla eller kammussla som de ibland kallas, är en delikatess och allra godast är färska om man kan få tag i dessa. Rätt tillagade smälter de i munnen och till skillnad från ostron kan pilgrimsmusslan inte stänga igen sitt skal helt och hållet. Därför kan den endast överleva djupt nere i salta hav. Man kan äta musslorna grillade, stekta, friterade eller kokta.  Här placerade på späda salladsblad och sötsyrliga frukter som röd grapefrukt och mogna hallon.


Smörstekt pilgrimsmussla på späd salladsbädd

  • Rensa och ta bort den lilla muskeln från varje mussla.
  • Skölj musslorna ordentligt i kallt vatten och torka av.
  • Salta och peppra musslorna.
  • Smält 1 msk smör i en stekpanna och rör i citronsaft när pannan är het. Salta och peppra och stek musslorna på medelvärme tills de fått färg. Det går fort och tar bara någon minut. Vänd musslorna en gång och stek på andra sidan.
  • Lägg upp musslorna på salladen och sleva över lite smält smör tillsammans med någon msk vinägrett.
Smörstekt pilgrimsmussla & en Chardonnay
  • 4-5 pilgrimsmusslor
  • 3 msk osaltat smör
  • gourmetsalt och nymalen svartpeppar
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • lite saft av ½ citron
  • 1 näve maché och ruccolasallad
  • några färska hallon
  • ½ grapefrukt, skalad och skuren i bitar
  • några skedar vinägrett

Vinjournalens vintips till pilgrimsmussla

Vår rekommendation för vin till pilgrimsmussla är Chardonnay. Våra hälsosamma Chardonnay-rekommendationer från Kalifornien och Bourgogne är extra bra med smörstekt kammussla.


Bildgalleri – Pilgrimsmusslor till vin

Här kan du hitta mer om skaldjur och vin:

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Pilgrimsmusslor är en delikatess och kan tillagas genom att grillas, stekas, friteras eller kokas. De kan även smörstekas och serveras på en salladsbädd med sötsyrliga frukter som röd grapefrukt och mogna hallon.

Till skillnad från ostron kan pilgrimsmusslan inte stänga igen sitt skal helt och hållet. Det beror på att de endast kan överleva djupt nere i salta hav.

För att tillaga smörstekt pilgrimsmussla på späd salladsbädd behöver man rensa och ta bort den lilla muskeln från varje mussla. Sedan ska musslorna sköljas ordentligt i kallt vatten och torkas av. Därefter ska de salta och peppras. Smält 1 msk smör i en stekpanna och rör i citronsaft när pannan är het. Salta och peppra och stek musslorna på medelvärme tills de fått färg. Musslorna ska vändas en gång och stekas på andra sidan. Till sist läggs musslorna upp på salladen och slevas över med lite smält smör tillsammans med någon msk vinägrett.

Chardonnay rekommenderas som vin till smörstekt pilgrimsmussla. Specifikt rekommenderas District 7 Chardonnay 2015 från Kalifornien och Meursault från Bourgogne.

District 7 Chardonnay 2015 har trevliga aromer av vaniljkola, apelsinblom och gult moget äpple. Smaken är ljuvlig med inslag av ananas, asiatiskt päron och lite citrus. Vinet har en krämig framtoning präglad av honung och ek.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar