Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
champagne ellner
Allt om Vin» Vin Tester

»  Upptäck vinho verde från Portugal

Upptäck vinho verde från Portugal

Upptäck vinho verde från Portugal

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 21 april 2013

Portugal har en mycket kort historia av tillverkning av vita viner, förutom vinho verde. Det är inte många andra som lyckats nå den globala marknaden, men just detta lätta, friska aperitifvin har på senare år börjat öka i popularitet, även om exporten fortfarande är relativt liten.

Vinho verde är oftast framställt på inhemska druvor. Både ensamma druvor och olika typer av druvblandningar förekommer, och varierar från region till region. I sällsynta fall ingår icke-portugisiska druvsorter som chardonnay eller sauvignon blanc, men helst använder man de regionala arterna. Trots variationen mellan olika regioner finns det ändå vissa drag som förenar Portugals olika vinho verde. De vanligaste likheterna är följande:

  • Smak av tropiska frukter
  • Lätt syra
  • Spritsighet
  • Mineralisk och frisk smak

Den kanske mest typiska varianten av vinho verde kommer från Minho i norra delen av landet, och framställs på druvtypen alvarinho. Denna druva har blivit mycket populär inom vinvärlden och uppskattas framför allt för sin elegans, fräschör och fruktighet. Vinho verde med denna druva som råvara passar utmärkt att drickas både på egenhand och till fisk, skaldjur, fågel och andra lättare rätter.

Även om den vanligaste varianten av vinho verde är ett vitt vin, syftar namnet ”grönt vin” inte på färgen. Faktum är att det finns både röda viner och rosé som går under samma bemärkelse, även om dessa inte är vanliga utanför Portugals gränser. Namnet antyder istället att vinet ska drickas ungt, när det fortfarande är friskt, livligt och fullt av energi. Vinho verde har på grund av dessa karaktärsdrag kommit att bli en konkurrent till rosévinet som dricks i stora mängder under de varmare månaderna. Och med all rätt: varför skulle man inte välja denna uppfriskande, törstsläckande och utsökta kandidat som dessutom går att hitta till riktigt låga priser?

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Vinho verde är ett lätt, friskt aperitifvin från Portugal.

Vinho verde framställs oftast på inhemska druvor, men sällsynta fall kan icke-portugisiska druvsorter som chardonnay eller sauvignon blanc användas.

De vanligaste likheterna är smak av tropiska frukter, lätt syra, spritsighet och mineralisk och frisk smak.

Den mest typiska varianten av vinho verde kommer från Minho i norra delen av landet och framställs på druvtypen alvarinho.

Namnet ”grönt vin” syftar inte på färgen utan antyder istället att vinet ska drickas ungt, när det fortfarande är friskt, livligt och fullt av energi.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar