Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
four cousins crisp white 2024
Allt om Vin» Vin Tips

»  Lambrusco gör comeback som trenddryck

Lambrusco gör comeback som trenddryck

Lambrusco gör comeback som trenddryck

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 27 februari 2014

Visst är både champagne och rödvin svårslagna favoriter som aldrig kan ersättas. Men tar du det bästa från båda världarna – bubblorna och syrligheten från champagne och den mustigt jordiga fruktkaraktären från rödvin – kan det utan tvekan bli en succé. Lambrusco är både en svalkande räddare i nöden på sommarfesten och en utsökt följeslagare till en hel del olika maträtter, och låt dig inte luras av det dåliga ryktet, för drycken håller på att göra en stor comeback. Och vill du haka på trenden bör du leta efter följande italienska ursprungsområden:

  • Emilia
  • Piedmonte
  • Trentino

Namnet lambrusco avser både druvan och drycken. Det är en blå druva som även inbegriper olika arter som marani och salamino. Lambrusco går att hitta i olika kvaliteter och prisklasser, och de lägre tros vara orsaken till dryckens dåliga rykte.

lambrusco-vin-flaska

De finare varianterna kännetecknas ofta med en del gemensamma karaktärsdrag. För det första har en bra lambrusco ofta en fruktig jordgubbssmak. Den har inga påträngande tanniner och skummar friskt i munnen. Även en viss jordighet är något som gärna skymtar fram.

Det olika DOC-vinerna av lambruscotyp är följande: Lambrusco Rossi Salamino di Santa Croce, Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Reggiano och Lambrusco Grasparossa di Castelvetro. Dessa olika typer kan vara allt från torra till söta och röda till rosé.

Hittar du rätt Lambrusco är detta garanterat en dryck du kommer att börja dricka och uppskatta lika mycket som italienarna som har för vana att njuta av ett glas bubbel i både tid och otid.

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Lambrusco är både en druva och en dryck som kombinerar bubblorna och syrligheten från champagne med den mustigt jordiga fruktkaraktären från rödvin.

Lambrusco kommer från olika italienska ursprungsområden, inklusive Emilia, Piedmonte och Trentino.

De lägre kvalitetsvarianterna av Lambrusco anses vara orsaken till dryckens dåliga rykte.

En bra Lambrusco har ofta en fruktig jordgubbssmak, inga påträngande tanniner och skummar friskt i munnen. En viss jordighet är också vanligt.

Det finns olika DOC-viner av Lambrusco, inklusive Lambrusco Rossi Salamino di Santa Croce, Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Reggiano och Lambrusco Grasparossa di Castelvetro. Dessa kan vara allt från torra till söta och röda till rosé.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar