Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
champagne ellner
Allt om Vin» Vin Tips

»  Veuve Lafontan et Ses Enfants – en värmande ny Armagnac

Veuve Lafontan et Ses Enfants – en värmande ny Armagnac

Veuve Lafontan et Ses Enfants – en värmande ny Armagnac

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 21 november 2015

Armagnac är en druvdestillerad fatlagrad brandy producerad vita druvor och produceras det franska distriktet Armagnac i sydvästra Frankrike. Armagnac är nära besläktad med Cognac, då druvan Ugni Blanc den druvsorten men druvorna Folle Blanche och Colombard samt några hyrider är numera tillåtna. Jämfört med Cognac så produceras det bara en tiondel Armagnac och de flesta producenter är små vinbönder.

– Armagnac har haft en mycket traditionell profil och är i själva verket den äldsta spritsorten i Frankrike. Den historia och mångfald av druvor som finns i denna region är väldigt speciell. Vår terroir påverkas av Atlanten och bergskedjan Pyrenéerna vilket ger en förmånlig blandning av en ganska sur järnhaltig och sandig lerjord. Det ger perfekta förutsättningar för att skapa en komplex och balanserad Armagnac med bra lagringspotential, säger producenten Veuve Lafontan et Ses Enfants.

Fakta om produkten
Namn: Veuve Lafontan et Ses Enfants, pris 399 kr, art.nr 321
Producent: Veuve Lafontan et Ses Enfants
Region: Armagnac, Bas-Armagnac
Appelation: AOC (appellation d’origine controlée) 1936.
Alkoholhalt: 40 %
Smak: Tydlig fatkaraktär, inslag av torkad frukt, knäck, pomerans, choklad, kanel och mandelmassa

Den bärnstensfärgade klara Veuve Lafontan et Ses Enfants är en Armagnac doftar kanel och nougat och har en komplex smak med tydlig fatkaraktär. Här förnimmer man alla juliga smaker i en kupa: torkad frukt, knäck, pomerans, choklad, kanel och mandelmassa.

Druvorna jäste till ett vin med låg alkoholhalt och hög fruktsyra. Vinet destillerades sedan två gånger i en så kallad alembic, en speciell kopparpanna och förs sedan över till ekfat för lagring i 6-8 år. i Efter buteljeringen lagras den ytterligare i sex år.

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Armagnac är en druvdestillerad fatlagrad brandy producerad från vita druvor och produceras i det franska distriktet Armagnac i sydvästra Frankrike.

Armagnac är nära besläktad med Cognac, men produceras bara i en tiondel av mängden och de flesta producenter är små vinbönder. Dessutom används druvorna Folle Blanche och Colombard, samt några hybrider, förutom Ugni Blanc.

Terroiren i Armagnac påverkas av Atlanten och bergskedjan Pyrenéerna, vilket ger en förmånlig blandning av en ganska sur järnhaltig och sandig lerjord. Det ger perfekta förutsättningar för att skapa en komplex och balanserad Armagnac med bra lagringspotential.

Druvorna jäste till ett vin med låg alkoholhalt och hög fruktsyra. Vinet destillerades sedan två gånger i en så kallad alembic, en speciell kopparpanna och förs sedan över till ekfat för lagring i 6-8 år. Efter buteljeringen lagras den ytterligare i sex år.

Veuve Lafontan et Ses Enfants Armagnac har en tydlig fatkaraktär och inslag av torkad frukt, knäck, pomerans, choklad, kanel och mandelmassa.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar